För fattiga studenter ett ny-gammalt recept att ha i åtanke när skafferiet gapar tomt, nämligen maträtten finka s.
'fläsket stektes i stekpanna, vatten hälldes på och hård, hembakad kaka [skarpkaku] bröts ner i detta'
Receptet är hämtat från Djupfors i Jörns sn, Västerbotten. Det finns dock belägg även från södra Sverige, Blekinge bl.a. och på dessa står att man använde sig av ister. Om ister finns i studenthem idag så kan det komma väl till pass när man tillagar sin finka.
Smaklig måltid.
©
En hälsning från oss i arkivet:
Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vilken jättebra blogg ni har fixat. Kanon! (Tack för adressen - den ligger som länk på webben nu.)
Hälsar
Ulrika
Skicka en kommentar