En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

tisdag 17 juli 2007

Fler dejtingtips

Jodå, nog finns det gott om gammalt fint i dejtingväg i de svenska dialekterna och det är definitivt glädjefulla sammanhang emellanåt, som det talas öppet om. De här tipsen riktas både till män och kvinnor, allt i en salig blandning:

- använd våmpkalsonger 'underbyxor med spets' (Sörml. Sotholms hd, Sorunda sn. 1965)
- fika mycket 'eftersträva' (Nk. Askers hd, Lännas sn. 1934)
- kalla henne "fikanbönä" 'fikonböna' (Ång. 1924) om läget känns rätt.
- du man, skaffa skägg: "En puss utan skägg smakar som pannkaka utan ägg." (Ögl.)
- var idken 'arbetssam, idog' (Häls.), för käresten/kärestan blir inte din om du bara undras på 'kärleksfullt tänka på' (Uppl. Vaksala hd o sn) honom/henne.
- idog, ja, men slätas inte uppför någon! 'ställa sig in, lisma, fjäska' (Ång. Trehörningsjö sn. 1920)
- har du alldeles förlibbat dig 'blifva mycket kär i en' (Västm.) och ska ta dig en första fika 'dricka kaffe' (Blek. Östra hd. 1930-t.) med personen i fråga - passa dig för pantofflebössan. 'skjuta med potatisbössan; fisa, fjärta'
- är du riktigt pussfull, 'skälmsk, upptågsfull' (Ögl.) finns alternativet att leka fhlyxe, som är 'en erotiskt betonad lek. Man jagar individen av ett annat kön, knuffar omkull och har sig. ' (Värml. Jösse hd, Köla sn. 1969)

©

Inga kommentarer: