En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

söndag 22 juli 2007

Barn: 9 månader senare.

Förra sommaren handlade många av de insamlade orden om att vara med barn och själva händelsen att föda barn, samt kvinnans sätt att röra sig vid havandeskap. Efter lite forskande och letande har jag totat ihop en liten ordlista i berättelseform som följer här:

Önskar du dig en egen liten pajsing? Dags att tänka över vad det innebär, som ett första steg: Så fort det lilla livet vuxit till sig lite och magen fått en rundad form så lär du pampa omkring, allt som ofta med ulkningar och andra kroppsliga behov som överstiger normala nivåer. När du pimpar omkring på barnet, som om du bar kakel uppför fyra trappor - fast i flera månaders tid - ser du kanske fram emot den dagen det är dags att pojka; Pyret dimper ner, och äntligen får bebisen sörpla enträget från datten. Men, nej, det är inte dags än. "Hördu, fjällan min, slappna av!", kanske fjällgubben säger med värme i rösten. Värmen når dock inte fram för du har haft en värre dag än alla andra dagar och känner dig ruggigt urken. "Uck i kuck!", utbrister du, och djupare än så blir inte kommunikationen den kvällen.

Så en morgon är det livat i magzonen och det beror inte på att du har väderspänningar, nej, för det är minsann dags att slå kull ugnen. Du är utbarnig och kan inte längre erbjuda Pyret tillräckligt med näring och omsorg där inne. Bebisen vill ut, ut, ut! Utskjutarmoster är på plats och ganska snart befinner sig Pyret där, utanför livmodern och letar intensivt efter din datte.

pajsing s. 'liten gosse, barn; få en pajsing; föda barn' Smål. S. Möre hd, Kalmar. 1867.
pampa v. 'gå tungt och ovigt' Sörml.
ulka v. 'kväljas, kräkas', 'tala i smyg', 'kuttra' Ögl.
pimpa v. 'bära något tungt' Dalarna. By.
pojka v. 'föda barn/gosse eller flicka' Ögl.
datte s. 'bröst, bröstvårta, spene' Hall. Höks hd, Knöred

fjälla s. 'fästmö'
fjällgubbe s. 'fästman'

urken a. 'olustig der öfver, at man ej fåt sofva sin rätta tid' Ögl.
Uck i kuck! interj. 'svårigheter eller motgång' Smål. Stranda hd, m.fl. 1945.
slå kull ugnen v. 'falla i barnsäng, föda barn' Ögl.
utbarnig a. 'långt framskridet havandeskap'
utskjutarmoster s. 'barnmorska; den som är i barnmorskans ställe'

Nej, jag har inte barn. Men att skriva om det är lite som terapi - och ja, jag ska vänta lite till. Tills dess roar jag mig med ord som förgyller tillvaron en skvätt.

©

Inga kommentarer: