En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

tisdag 24 juli 2007

Guldkorn i vardagen

När man har suttit i några timmar och sorterat mindre roliga ord som väl, väder och liknande kan man längta efter en fräckis på något kort, eller bara något som livar upp en lite. Då ligger de där, ordspråken från Närke. Här får man lite vardagliga tips och råd, och allt som oftast också ett skratt. Närkes ordspråk lär oss bland annat att när man har det välordnat på hyllorna så ä dä som på de väschta abetek. Vi får också tips på hur man ska fira jul: Nu ska dä firas jul, sa han som kom från stan mä brännvin å evangeliebok. Det kanske är bättre för käringafläske än firandet med knäck (ho ha lagt på käringafläske [blivit fet])? Fast jag tror vi får rekommendera knäck i alla fall. Som de säger i Närke: Drucken glädje är nykter sorg. På jul ska man ju också vara ren och fin, vilket visas av Dä ä skönt te få någa rent på sej julaften, sa sotarn, vände skjorta. Om ni skulle se någon som arbetar väldigt mycket så kan man benämna detta som att den står i som en pepparrotstjyv. Tydligen kommer detta från att det är arbetsamt att få upp pepparrot. Men som man säger: Tålamo övervinner surkål. Har man däremot kommit för en människa utan tålamod, där bägaren runnit över kan man alltid tänka: Ett milt svar stillar vrede.

Så kommer vi till min personliga favorit. Jag måste säga att jag inte har något emot folk från Östergötland, det är tvärtom så att jag har många vänner där neröver och det är just det som gör att mungiporna dras uppåt lite extra: En slåss inte mä en öschötte; en klår’n.

/J

1 kommentar:

Sorterarna sa...

Fantastiskt! Eloge till Närkingarna med sina ordspråk.
Bra skrivet, tösabiten.
/C