En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

torsdag 31 juli 2008

Om troll

Belägget troll s. gav upphov till många leenden och skratt i arkivet för min del under insorteringen. Bland annat från Uppland, där man när något tråkigt hade skett eller skulle till att ske utbrast:

"Komma vart man vill så e de troll i alla bärrj!"

Om någon planerade att gifta sig för pengarnas skull sades:

"De'e innte värt å ta trolle för gulle [guldet] för närr gulle e borta så e trolle kvar." (Båda beläggen från Knivsta, 1897)

Det var väl inte helt lätt att veta alltid hur ekonomin i framtiden kunde tänkas bli (och är heller inte det än idag), så det lockade eventuellt en smula att gifta sig rikt och komma upp sig utan att bemöda sig. Eventuellt var det också så att man inte ville komma hem till föräldrarna alldeles trollklippt, vilket innebar att man blivit fult klippt i håret. Hackigt och ojämnt och eländigt kan det ju se ut, men vad gör man inte för sitt yttre? Ett försök är det väl värt åtminstone - eller kanske inte. Satt i jämförelse är det väl som en ekonomiklippning idag, men det innebär ju inte automatiskt att sådana är att betrakta som trollklippningar, vill jag mena.

Betydelserna av trollklippt kommer från Västerbotten, Lövånger, respektive Skellefteå (1976).

C

Inga kommentarer: