En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

onsdag 16 juli 2008

Om barn, vånda och vanor.

Natt, mörka natt och i någon liten stuga där ute kommer kanske en ny liten människa ut och andas flämtande, eller eventuellt skrikande. Vår käre O.Blixt har skrivit:

"Nu kommer barnmorska trind å tisck för att dra ut en ny syndbock."
(under adjektivet trind, från Dal., Grangärde sn.)

Från Bohuslän bekräftas våndan:

HAN: - Det får väre mötta ['måtta', reds anm.] mä Guss välsegnelser, sa han som hade fått trellonger. (1958)

Inte lätt det där, när man kanske hellre ville vara tredjedag[s]knösen (Dal. Söderbärke sn.), trots öknamnets innebörd, nämligen den som kom sist ur sängen på tredjedag påsk. En befrielse att få en dags vila efter hårt arbete, månne? Eller så var man bara en tredjedags-karl i grund och botten:

"Andagskär, trejdagskär; en mansperson som super andra och tredje dagen å rad Söndag och Måndag, eller från måndag till onsdagen." (Dal. Hedemora.)

Nej, det är inte upp till mig att döma någon. Inte alls faktiskt. När jag är trettiotvå, då ni, då ska jag ha mina bästa år, allt enligt ett belägg från Skåne: "trettiotvå år, och på sitt allra likaste (i sina bästa år)". Och vad som händer innan dess, ja, det återstår att se!

C

Inga kommentarer: