En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

tisdag 29 juli 2008

Vilken tid följer du?

Förutom alla skratt kan man också få sig en del lärdomar av beläggen vi sorterar. I dag, under belägget 'borgerlig', fick vi bland annat lära oss om de olika tidssystem som har funnits i Sverige.

Ett citat som "Visar er klocka borgerlig tid eller går den en timme före?" följs av förklaringen
"En s.k. borgerlig tid, gemensam för hela landet, infordes i Sverige 1878 och gällde fram till år 1900, då den s.k. medeleuropeiska tiden infördes." (Västerbotten, Nysätra sn.)

Här finns också en hänvisning till 'bondtid', och under detta belägg kan vi bland annat få lära oss att bondtiden var den tiden som kyrkklockan i byn visade medan borgerlig tid visades på en klocka som gick "rätt". Någon vidare forskning kring skillnaden mellan borgerligen och bondtid gjorde jag inte, men det verkar som att skillnaden alltså kan ha varit uppåt en timme (om det kanske inte var så att det alltid var en timme i skillnad?). Om intresse finns kan vi gräva mer under veckan för att se vad arkivet säger om skillnaden i de olika tidssystemen.

/J

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej

För att vara petig. Är det verkligen "svensk öl" som betyder starkt öl? Är det inte "svensköl" som har denna innebörd?