En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

tisdag 8 juli 2008

Din framtids man?

Ni vet leken då man plockar bladen av en prästkrage och säger "älskar- älskar inte"? Nu finns också belägg för att man inte bara ska få veta om en speciell man älskar en eller inte, man kan också få veta sin framtida mans yrke.

"Ville en flicka veta, vilket yrke hennes tillkommande skulle ha, kunde hon plocka av bladen på en prästkrage och räkna upp: prins, präst, borgare, bonde, tattare, snattare, tiggare, tjuv. Det ord, som sista bladet föll på, det yrke skulle mannen ha." (Västerbotten, Norsjö sn, 1929)

Så plocka på, för att se vad framtiden har att skåda! Hittar du sen din prins eller bonde kan du ju också plocka blad för att se om han älskar dig.

Vi måste också påpeka att "tattare" är ett ord vi inte rekomenderar att använda, men det är det ord som används i belägget vilket är direkt citerat.

/J

Inga kommentarer: