En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

måndag 20 juli 2009

Synonymer funna; vi behöver inte längre bresa.

Det är inte varje dag man behöver ett ord fenomenet att sitta bredbent, det kan jag medge. Trots detta har jag många gånger undrat mest för sakens skull vad det egentligen kan finnas för ena alternativ. Nu äntligen har jag kommit över ett gäng fynd som helt klart kan ersätta det norrländska bresa.

Först ut är belägget grena från Småland (S. Möre hd, Torsås, 1936) som beskriver en viss herre som "grenade så brett" så att det var läge att tala om det för offentligheten. Några andra som grenade märkbart var norrbottniska flickor med "fallenhet" för stora pojkaktiga kliv över gärdsgårdar (o. dyl.) som valde att kliva över i stället för att krypa [under]. Hon hade s.k. grenalår. Minsann. (Nb, Töre sn., 1936)

Vidare följer verbet gresa som i Medelpad och Småland och på Öland betyder att gå med benen "vidt skilda". Däremot är det i Halland en mer avslappnad inställning till det hela, i förklaringen 'ligga i sängen och dra sig'. (Viske hd, Värö, 1971) Belägget har inkommit till samlingen långt senare än t.ex. Ölandsbelägget, som är från 1870-talet, plus att de andra landskapen representeras med sena 1800-talsbelägg i betydelsen bresa. Har vi fått en betydelseförskjutning, tro? På Öland fungerar också verbet gridda i samma betydelse.

Tydligt är att ordet skrefva har synonymer som låter mycket finare och att latin kan säga det minst lika bra: vericare.

C

1 kommentar:

David sa...

Du är det bara att luta sig tillbaka och grena då