En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

fredag 3 juli 2009

Den som gapar efter mycket...

Detta med att genmäla (Vgl, Vartofta hd, Dimbo sn, 1934), dvs. att svara på frågor och tilltal, kära läsare, och inte bli misstolkad, har sina sidor. Ibland, helt utan anledning gavlar man medan man 'står och hänger; yppar en hemlighet' och man gör en groda. Ordet gavla kommer från Stora Tuna i Dalarna (1924) och alla som har fått den lilla rösten i huvudet som säger: "Fy!" kanske känner igen sig. Det var ju inte meningen, men man är allt som ofta gin (Ögl, 'benägen', 1817) att häva ur sig smaskiga detaljer. Var du ful i mun? Är du rent utav munkåt? Du är i sådana fall inte ensam - historien förtäljer att den som talade rent språk i erotik under 1930-talet i Vartofta hd, Korsberga sn, ofta kom att kallas munkåter.

En dag får vi säkert gassa (Vgl, före 1766) för ev. uppkommen skada. Men om du och jag väljer betydelsen 'hämnas' istället för att 'betala' kanske vi får samtala med Gnister-Morfar, närmare bestämt Gammel-Jerk: hin håle själv, och inte käre Gud Fader.

Den dagen, den sorgen.

C

1 kommentar:

Agnieszka sa...

Jag ska så börja använda "munkåt"! =)