En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

måndag 2 augusti 2010

Gutamål

Detta är ett belägg från dialektarkivet som finns hos Institutet för språk och folkminnen.

fila v
. Tofta-trakten, Gotland

Feil ' u gno, slipp u laigä.

Om man är intresserad av gutamål kan jag även tipsa om Gutamålsgildes allnakku. De kommer ut med en ny almanacka varje år. Enligt 2010 års almanacka är det Fäugeltrampdagen idag. Enligt 2009 års almanacka är det Millumteidsdag den 2 augusti.

Tidigare i år har det varit dessa dagar:

8 januari: A-kusinars dag
A-kusin betyder syssling eller tvåmänning på svenska. Tvåmänningg eller tveimänningg på gutamål är en liten fiskebåt som är lagom för två personer.

30 januari: Buldardagen
Just den här dagen kan man gärna träffas, ha trevligt och buldre, som betyder att man pratar högt och mycket. Om man kan göra det på gutamål är det bra, annars får man öva sig under buldardagen. Buldar kan också betyda åskmuller eller annat muller.

10 februari: Frustu fålks dag
En dag för den som är frustu, frusen av sig. Plocka fram din gamla fula ylletröja, något varmt på fötterna, något varmt att dricka och tänd en brasa. Tänk på att snart går vintern mot sitt slut.

10 mars: Ansndagen
Ansn är ett kort och bra ord som betyder en gång till. Varför ska man krångla till det med att säga eller skriva repetition när det är enklare med ansn?

19 mars: Klambarhules dag
Fullproppat med saker som man kanske behöver längre fram eller inte får plats med någon annanstans är ett klambarhul. Ingenting är lätt att hitta och vill man ta fram något får man flytta annat. Dags för en rensning?

16 april: Lambunggars dag
Det finns inga får på Gotland, inte ens på Fårö. Det finns däremot gott om lamb, och lambi, fåren, får lambunggar.

16 maj: Gladränggis dag
A gladrängg är en solvrå, en plats där det är skönt att sitta ner ett tag, i lär för blåsten, och njuta av årstidens behag.

14 juni: Baskendagen
Basken lektes förr ofta på rasterna i skolan. En person skall springa ifatt någon av de andra, röra vid den och ropa basken. Lyckas det så fortsätter den vidrörde att jaga nästa. Andra ord för basken är kull eller datten.

Detta var några exempel på vilka dagar som finns i Gutamålsgildes allnakku. Varje dag kan man i Gotlands Tidningar (GT) läsa vilken dag det är och en beskrivning om den. De dagar och beskrivningar jag har tagit upp kommer från just GT. Jag tycker det är väldigt roligt att läsa om de olika dagarna, vilka traditioner som finns och samtidigt lära mig nya gutamålsord.

/L

Inga kommentarer: