En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

fredag 17 augusti 2007

Om frossa i Jörn och vapen i Bergslagen

Två helt skilda tankar kring två besläktade ord, med utgångspunkt i substantivet fil 'filbunke' och verbet fila.

filfrossa s. 'rysning sedan man ätit kall fil'

Ja, när möjligheten att skapa ett ord för just den här rysningen finns, så varför inte ta chansen? I Jörn, Västerbotten, fann man att det var vettigt att ha en specifik benämning på fenomenet i fråga. Är det någon som vet om man fortfarande har det i bruk? 1941 rapporteras det här belägget.

Och så till Bergslagsskogarna i västra Dalarna:

"Ja fila opp siktä på bösssa så ja såg genom hela Skandinavien ändd ner i Bulgarien", sa Hans.*

Citatet är hämtat från Grangärde, Dalarna, och året är 1937. Med viss tillbakablick på Jantelagen kan man kanske misstänka att Hans här tog i väl starkt, men det gör inget. Eloge till Dalkarlarna för ett gott handlag med bössorna.

*Hans heter egentligen något annat.

©

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skojar inte: Filfrossa är verkligen ett ord jag har behov av!
Ni har inte stött på något liknande för mjölk? Mjölkfrossa drabbas jag nämligen också av ibland. /Britta

Anonym sa...

Spännande minsann, och jag håller med, för idag kom sådan där frossa helt apropå. Däremot är jag osäker på mjölkfrossa, och det vore nästan värt att se efter på mjölk-sammansättningarna.
- Mitt tips: Se dig omkring i arkivet och forska runt lite - återkom sedan med en kort rapport!
/Carita

Anonym sa...

Den 10 juni 2009. Jag kan meddela att ordet fortfarande används. Uttal; /filfråsa:an/. Eftersom vi tidigare åt mest långfil här i trakten så är det nog detta fil som avses. Filet förvarades i källaren och var läskande kallt under varma sommardagar. Uttrycket är gammalt.