En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

torsdag 2 augusti 2007

Motion

Det har varit fina dagar i arkivet, oavsett vädret utanför. En del dagar har regnet öst ner och fått åtminstone mig att vilja stanna ännu längre inne bland hyllorna. Det har dock blivit ett slut på dagarna ändå och i de värsta skurarna har vi fått använda oss av flyttetak, [flytt-tak] d.v.s ett paraply på modern svenska. Det charmiga ordet från ett Småland under 1800-talet värmer inombords och molnen lättar en skvätt.

För visst känns det som om man är fullafiloker emellanåt, i 'prima -, ja toppkondition' (Häls.) och bara vill rusa iväg ut, ut, ut... Ganska snart märker du dock att du nog, som många andra med dig, blir flåsstinn 'andfådd' (Nk. Sörml.) Jodå, så var det med den toppkonditionen. Gråt inte över spilld mjölk, för Närkingarna ställer allt på sin plats igen med ett: "Sjôlva sola har sina fläckar." Torka tårarna och svetten och kom ihåg att man måste lära sig krypa innan man kan gå.

Bibeln talar om flisan och balken, fast det är en annan historia. I Västerbotten benämns 'flisa' med ordet flägg, och etymologin till det ordet finns att forska på i arkivet. Välkommen dit.

©

Inga kommentarer: