En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

fredag 8 augusti 2008

En vardags-Gud

I begynnelsen fanns... troligen inte (dialekt)ordet gudskelovkväll som stod för lördagskvällen, och säkert benämndes inte åskan som guffar heller. Men i Grangärde (Dalarna, 1952) var detta levande, åtminstone hos en del av folket i bygden. Detta kom av att ordet åska var ett skällsord och om man istället sade guffar för åska så blev åskan "god och mild som en god far".

Men likväl grävde vår Blixt (O.Blixt) djupare i det hela och ett annat belägg visar att åskan inte alltid var god och blid i sin mildhet. Nej, blixten slog ned och all ved som kom från det träd som hade drabbats av blixtnedslaget kallades guffarsved. Den var enligt sägen bra att ha till allt möjligt, och ett exempel är det fina och snabbkärnade smöret som blev till i en smörkanna tillverkad av guffarsved.

Dags att bege sig ut i skogarna och leta rätt på träd som stått illa till när guffar varit igång; det är där skatten finns, eller de lättförtjänta pengarna - som vi kan ha på våra gudskelovkvällar framöver, om vi förvaltar skatten rätt.

C

Inga kommentarer: