En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

onsdag 18 mars 2009

Pengar.

Att i dessa kristider sortera ordet pengar/penningar med dess sammansättningar och avledningar ger lite perspektiv på tillvaron. Dessutom får man som vanligt en del skratt, vilket tillsammans med vårsolen som gör en sällskap på väg till arbetet, verkligen förgyller dagen.

I Västergötland, Vartofta hd, Korsberga sn använde man så sent som 1932 ordet Penning- gråtare för en person "...som är rädd för utgifter”. Ett träffsäkert uttryck som säkert skulle passa på en löpsedel idag ("Extra! fler penning-gråtare sedan förra 2008").

Ett annat uttryck som använders i Västergötland är Penning- karl. Betydelsen är väldigt enkel, en rik man. Men det finns också små historier kring detta ord, och denna är upptecknad i Vartofta hd. Valstads sn. 1933:
"[sedan en trashank på auktion lagt fram halva köpeskillingen för gården på bordet] 'hara darinne di ble sum di hade fått en spann kållt vatten över sä å di dra’nte på munn å grina länger, för nu så di, att di hade mä en pängkar å jära å att dä’nte allti går å döma hunn ätter håra'"

J

Inga kommentarer: