En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

torsdag 19 februari 2009

Rifalls-baggar och By-galtar i Dala-Bergslagen

I arkivet går att hitta många små samlingar med diverse smått och gott. Denna sena eftermiddag i februari, när det egentligen fanns annat att göra, bestämde jag mig för att se över vad som finns om öknamn i sammansättning med andra namnkategorier. Efter hand jag antecknade mina fynd fann jag att djur är en mycket vanlig efterled.

Några djur är återkommande oavsett ort, men de flesta är unika och endast kopplade till just det området. Bringsjöbergs-uvar och Grangärde-uvar är exempel på öknamn på innevånare från Bringsjöberg, respektive Grangärde. Även mygg har fler byar i sin makt: flo-mygg ’folk från Dala-Floda sn.’ och Olsjö-mygg.

Innevånare från By socken kallades för By-galtar eller enbart galtar, medan boende i Grangärde kallades getingar (vid sidan av uvar). Garpenbergs-hundar nämns åtskilliga gånger och likadant är det med gäss från Dala-Järna sn. Om Gagnef sägs det att Gangs-karlarna var ute på körningar runt om i området, så vida att de verkade vara överallt alltid och kallades således för flugor. Enligt informanten var det ”förenat med livsfara att vifta med en flugfångare framför näsan på en gagnef-karl”.

Mockfjärdsinnevånare benämndes fjärilar och folk från Fällingsbo i Västmanland gick under öknamnet lutfiskar. Det är inte helt logiskt att utifrån det här ana mönstret i uppdelningen, eftersom en del orter, till exempel Stora Tuna, har åtminstone fyra olika benämningar: Tun-fässingar, -hukaner, -mjöggare, -strutar. Mer ovanligt, likväl belagt, är Torsbergs-tordyvlar, Rättviks-grisar och Rifalls-baggar.

Vem var det som en dag bestämde sig för att en del skulle vara hundar eller lutfiskar, och andra uvar eller gäss? Var det månne vår vän, den s.k. "Dagens Nyheter" (skvallrande kvinnfolk som gick under detta namn), som förde med sig skvallret från by till by och skapade normen för öknamnsbruket? Kanske är det något att undersöka djupare en annan sen eftermiddag, för säkerligen finns det fler ledtrådar i arkivlådorna.

/C

1 kommentar:

Johanna sa...

Hej c, hittade hit via facebook och det här är ju mäkta intressant må jag säga. I Skutskär fanns förr Bodakalvar, Kullvargar och -kackerlackor (minns inte förleden där.) Boda låg lite utanför det som då var orten och var länge i stort sett landsbygd, Kullen var (och är i någon mån) ett fiskeläge och ungarna därifrån hade rykte om sig att vara omättliga och kackerlackor kallades de från den trångbodda fattiga delen inne i samhället där det ska ha funnits kackerlackor i bostäderna.