En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

torsdag 13 december 2007

En het bröllopssed
Här kommer en äldre bröllopssed som jag tycker är lite rolig. Jag kan tänka mig att det skulle vara ganska intressant om det här fortfarande var något som man gjorde.tegel s.
Västerg., Kullings hd, Långareds sn
Till äldre bröllopsseder hörde att fästmannen under tre nätter närmast före bröllopet skulle ligga när fästmöns kvinnliga bekanta, ogifta kvinnor i fästmöns egen ålder. En kvinna varje natt. Det skedde för att fästmannens trohet till den utvalda skulle grundligt prövas. Denna sed omnämndes med talesättet "bränna tegel", ty det kunde bli hett nog.


Det här låter som en sed som både kan hjälpa och stjälpa. Kanske blir det inget bröllop efter testet eller så håller de ihop hela livet. Sedan kräver det att fästmön har tre bekanta som är ogifta och i hennes egen ålder. Om man var fästmön skulle man nog inte vilja att man valde ut vem som helst till detta, de desperata bör man nog försöka undvika.


På ett sätt skulle det vara lite spännande att införa sådana här äldre seder igen, men just den här kanske man kan skippa. Man vet ju aldrig vad som händer, det får ju inte bli för hett...
/L

1 kommentar:

David sa...

Ja detta kan man ju införa om man verkligen vill pröva förhållandet!