En hälsning från oss i arkivet:

Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!

tisdag 24 juli 2012

Ölandslufsa

Matlagning och genuina "svenska" maträtter blir allt mer populärt (se t ex inlägget om gröt nedan). Imponera på dina kulinariska vänner genom att bjuda på en lufsa, en äkta öländsk rätt enligt flera belägg.

Till 4-5 port behövs:
ca 1 kilo potatis
3 medelstora ägg
2-3 tsk salt
1½ dl mjölk
2½ vetemjöl
ca 400 g rimmat sidfläsk
Till serveringen:
Färsk vitkålssallad och lingonsylt
1. Riv potatisen i matberedare eller på råkostjärn, knäck ner äggen och salta. Rör om. Tillsätt mjölk och mjöl genom matarhålet eller rör ihop smeten i bunke.
2. Sätt ugnen på 225 grader och smörj långpannan lätt. [...]
3. Häll smeten i långpannan och lägg det rimmade fläsket i rader över ytan. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och grädda lufsan i ca 30 minuter. Titta till den mot slutet och se om den fått lagom brun färg och fläsket verkar knaprigt.

Detta är precis som en raggmunk, fast ugnsgräddad och i långpanna. Garanterat mättande!

/C

Inga kommentarer: