Matlagning och genuina "svenska" maträtter blir allt mer populärt (se t ex inlägget om gröt nedan). Imponera på dina kulinariska vänner genom att bjuda på en lufsa, en äkta öländsk rätt enligt flera belägg.
Till 4-5 port behövs:
ca 1 kilo potatis
3 medelstora ägg
2-3 tsk salt
1½ dl mjölk
2½ vetemjöl
ca 400 g rimmat sidfläsk
Till serveringen:
Färsk vitkålssallad och lingonsylt
1. Riv potatisen i matberedare eller på råkostjärn, knäck ner äggen och salta. Rör om. Tillsätt mjölk och mjöl genom matarhålet eller rör ihop smeten i bunke.
2. Sätt ugnen på 225 grader och smörj långpannan lätt. [...]
3. Häll smeten i långpannan och lägg det rimmade fläsket i rader över ytan. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och grädda lufsan i ca 30 minuter. Titta till den mot slutet och se om den fått lagom brun färg och fläsket verkar knaprigt.
Detta är precis som en raggmunk, fast ugnsgräddad och i långpanna. Garanterat mättande!
/C
En hälsning från oss i arkivet:
Lämna gärna kommentarer om du har tankar, funderingar eller annat som kan vara av värde. Det är alltid trevligt med respons från läsarna - vare sig det är egna frågor eller svar på frågor från oss skribenter. Tack på förhand!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar